Reijan Rohkaisu

Olen ollut kaksi vuotta Tehyn hallituksen varsinaisena jäsenenä.  Tehyn hallitukseen kuuluu 12 varsinaista ja 12 henkilökohtaista varajäsentä. Varajäsenenäni on Vapaista Vaikuttajista Eva-Maria Sundström. Kokoonnumme keskimäärin kerran kuukaudessa ja kokoukset ovat koko päivän kokouksia. Nyt syksyllä pidimme Levillä 3 päivän hallitusseminaarin, jossa käsittelimme ensi vuoden toimintaa. Hallituksen kokouksiin osallistuvat Tehyn toimialajohtajat.

Tehyn valtuusto kokoontuu 27-28.11.2019 päättämään ensi vuoden toimintasuunnitelmasta ja neuvottelutavoitteista ensi keväälle. Vapaiden Vaikuttajien valtuutetuissa on tapahtunut muutoksia; Mari Holm, Mira Perämäki ja Sirkku Ahlstedt ovat ilmoittaneet valtuustoerostaan ja heidän tilallensa valtuustoon nousivat Ville Putkonen, Markus Pietikäinen ja Johanna Huhtala.

On ollut tosi toimelias ja mielenkiintoinen kausi. Keväällä 2018 solmittiin nykyinen työ- ja virkaehtosopimus, jonka eteen käytiin pienimuotoisia työtaisteluita (ylityö- ja vuoronvaihto). KVTES ajalla 2018-2020 ei ollut ihan sellainen, mitä me tehyläiset toivoimme, mutta nyt ensi keväänä meillä on uusi mahdollisuus saada oma sopimus sote-alalle. Saadaksemme hyvän sopimuksen, tarvitsemme kaikkien tehyläisten tuen ja osallistumisen mahdollisiin tukitoimiin ja jos neuvotteluilla ei päästä eteenpäin, osallistumalla työtaisteluun. Kevät 2020 tulee olemaan haasteellinen, tänä syksynä alkaneet yt-menettelyt eri sairaanhoitopiireissä tulevat hankaloittamaan neuvottelutavoitteitamme.

Mutta emme kuitenkaan vaadi kuuta taivaalta vaan oikeutetusti parempaa ja tasa-arvoista palkkaa raskaasta, vaativasta työstä. Tehyn kyselyn (7.11.2019) mukaan matala palkka, vaativa ja stressaava työ sekä kohtuuton työmäärä laskevat sote-alan vetovoimaa. Suomen on pakko käyttää nykyistä enemmän rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin, jos haluamme pysyä pohjoismaisena hyvinvointivaltiona.

Hyvää syksyn jatkoa ja tapaamisiin

 

Reija Sjöholm